Att vara plattsättare innebär att man jobbar med att sätta speciellt kakel i främst badrum och kök. Yrket är väldigt fritt och man arbetar ofta två och två – något som gör att man skapar en trygghet och relation med sin arbetskamrat och därigenom kan genomföra jobben snabbare. Har du exempelvis ett stort renoveringsobjekt framför dig i en lägenhet i Stockholm så kan du och din kollega direkt och utan någon uppgörelse sinsemellan påbörja arbetet utan några diskussioner – så jobbar ofta skickliga plattsättare. Man kan även säga att plattsättare är ett fritt arbete – detta oavsett om du jobbar i Stockholm eller någon annanstans – där ingen dag är den andra lik. I Stockholm ska man dock tillägga att arbetet som plattsättare blir lite annorlunda, detta på grund av att det byggs i större omfattning och mer varierande där. Ena dagen kan du som plattsättare alltså få lägga kakel i mosaikmönster mitt i Stockholms innerstad för att nästa få lägga klinkers ute i skärgården – detta är något som brukar upplevas som väldigt positivt. Variation mellan olika arbetsuppgifter är stimulerande och ökar kreativiteten och glädjen till jobbet – detta gäller alla yrken. Är du plattsättare i Stockholm eller sjuksköterska i Luleå spelar ingen roll. Variation är bra.
Får en plattsättare i Stockholm bra lön?
En plattsättare tjänar lite mer i Stockholm än i övriga landet på grund av att levnadskostnaderna är lite högre där. Däremot kan man säga att lönen inte är allt – visst, alla vill tjäna så mycket som möjligt men det finns även andra aspekter som väger tungt. Just plattsättare brukar ofta, som sagt, peka på variationen som en klar fördel men även att jobbet ger ett tillfredställande resultat väger in. Har du nyss renoverat ett kök till någon boende i Stockholms innerstad och sett lyckan i ögonen då denna person tittar sig omkring – ja, då förstår man vad plattsättaren menar med det. Att kunna bidra till någons lycka är något som en plattsättare gör med sitt jobb varje dag. Det kan handla om ett badrum i Stockholm eller en relaxavdelning på badhuset i Säffle – att folk drar nytta av ens arbete för en lång tid framöver ger en stor tillfredsställelse inombords.
Är det bara män i Stockholm som jobbar som plattsättare?
Plattsättare är – som så många andra yrken inom byggsektorn – väldigt mansdominerat. Något som är synd då arbetet faktiskt inte längre är så fysiskt tungt utan mest handlar om noggrannhet och öga för detaljer. På senare tid har man dock kunnat se hur fler och fler kvinnor börjat arbeta som plattsättare – speciellt då i Stockholm, där firmor under en längre tid arbetat hårt på just detta. En utveckling som är ytterst glädjande då plattsättaryrket mår väldigt bra av att fler kvinnor kommer in. Vi får hoppas att fler städer än Stockholm inser detta och anställer fler kvinnor som plattsättare – det är något som hela landet tjänar på i slutändan.
Andra inlägg
- Gå på guidad fjällvandring med fantastiska naturupplevelser
- Sätt säkerheten främst vid tunga lyft
- Effektivitet och säkerhet när man ska flytta tunga föremål
- Konsten att flytta ett tungt kassaskåp utan problem
- Vikten av rörmokare för VVS-system
- Allt du behöver veta om rusta och matcha i Stockholm
- Rättigheter och steg om du blir misstänkt för brott
- Inredare i Uppsala och deras betydelse
- Lagerhallar för flexibel och säker förvaring
- Relining i Stockholm ger nytt liv till fastigheter